fbpx

OP REIS: MIJN ERVARING – EEN EIGEN BOEK

Als je een jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik op dit moment zo druk bezig zou zijn mijn eigen boek uit te geven, had ik je niet geloofd. Toentertijd had ik net mijn eigen restaurant en hoewel ik wel droomde binnen 10 jaar een keer mijn eigen boek te schrijven had ik nooit verwacht dat dat binnen 10 maanden al zou zijn.

In de eerste maanden in mijn restaurant, en nu nog steeds, kreeg ik zo ontzettend veel vragen over gezonde voeding en over mijn manier van koken. Gezond maar niet muf, snel en gemakkelijk maar toch bizar lekker. Ik raakte in gesprek met mensen en kwam erachter dat ik meerdere mensen hielp met slechts een paar gemakkelijke tips. Iets wat ik graag verder wilde uitbreiden en aangezien de vraag zo groot was naar een boek besloot ik daar nu al aan te beginnen. En wat een reis dat dat is geweest! Nooit had ik verwacht dat het zó veel werk zou zijn, maar ook nooit had ik verwacht dat ik er zo veel van zou leren en dat het zo veel voldoening zou geven.

In eerste instantie was ik van plan alleen een e-book te maken met daarin een paar simpele recepten, iets waarvan ik dacht dat ik het binnen twee maanden wel geregeld zou hebben. Later besloot ik dat het toch een hard copy moest worden en zonder te weten waar ik aan begon vertrok ik op reis.

KOFFERS PAKKEN

Zonder basic equipment is het moeilijk reizen en dus was het noodzaak om eerst mijn teksten te schrijven. Het boek zat al in mijn hoofd dus dat was makkelijk. Ik vroeg op social media wat er echt niet mocht ontbreken in mijn boek en ik sloot mezelf een week op in een huisje in de Ardennen zodat ik alles op papier kon zetten dat op papier gezet moest worden. Een proces dat vrij snel ging en waar ik enorm van genoot, ik zou het zo weer kunnen doen (maar recepten voor een tweede boek zitten al in mijn hoofd dus dat is geen probleem). De grootste uitdaging die ik tegen kwam tijdens het schrijven was om het boek vrolijk en luchtig te houden, positief en onbevangen. Iets waarvan ik denk dat het uiteindelijk erg goed gelukt is. Het boek is bedoeld om te laten zien hoe het óók kan en niet om negatief te zijn over dingen die nog niet zijn. Ik ben er namelijk voor de volle honderd procent van overtuigd dat focus op positiviteit automatisch leidt tot minder negativiteit. Precies de reden waarom ik met mijn boek wil laten zien hoe je op een makkelijke manier méér groenten kunt eten. Het minder consumeren van suiker, bewerkte producten of andere voedingsmiddelen die je liever niet te veel eet wordt daarmee automatisch makkelijker.

Wat uiteraard ook niet in mijn koffer kon ontbreken waren goede foto’s. Foto’s die ik in eerste instantie van plan was zelf te maken, maar waarvan ik er al snel achter kwam dat ik dit beter kon uitbesteden. Ik leerde een geweldige fotograaf kennen, Bas Smeets van Rockateer, waarmee ik in een paar dagen tijd alle gerechten in beeld bracht. Zo’n tof onderdeel van het proces was dat! Zien hoe het boek langzaamaan vorm kreeg maakte me enorm gelukkig. Het valt niet te beschrijven hoe mooi de foto’s zijn geworden en hoe dankbaar ik Bas ben voor zijn bijdrage aan het boek.

HET VOERTUIG

Nadat mijn koffers waren gepakt, alle bagage compleet was, was het tijd om te besluiten hoe ik ging reizen. Ik koos ervoor het boek in eigen beheer uit te geven met behulp van het Boekenschap, een geweldig bedrijf dat gespecialiseerd is in het professioneel uitgeven van je boek in eigen beheer. Een bedrijf dat al aan meerdere mooie boeken heeft meegewerkt, onder andere het boek ‘Lisa goes Vegan’. Ik ging op bezoek, werd warm verwelkomd en had een enorm goed en inspirerend gesprek met de eigenaar van het bedrijf, Maarten Beernink. Voor mij was het meteen duidelijk dat ik aan boord zou gaan van dit enorme cruiseschip en onze reis samen ging van start.

HEIMWEE

De reis begon nu echt en vrij snel werd ik regelmatig overwelmd door een enorm gevoel van angst. Ik wilde terug naar hoe het eerst was en vroeg me af of ik hier wel allemaal goed aan deed. Of ik er nu wel echt klaar voor was mijn eigen boek uit te geven. Voor een moment wilde ik alles ongedaan maken, net zoals wanneer je graag naar huis wilt als je heimwee krijgt op vakantie.

Heel mijn leven al laat ik mij leiden door visioenen. Gevoelens en beelden die zó enorm sterk zijn dat ik geen andere keuze heb dan ze te volgen. Ik kreeg dit toen ik naar Zuid-Afrika ging, toen ik mijn eigen restaurant startte, toen ik besloot in Maastricht te gaan studeren en nu toen ik besloot mijn eigen boek te gaan schrijven. Ik heb het over inzichten die zo sterk zijn dat je er direct naar luistert en dat je meteen gaat doen wat je voor je zag, net als wanneer je je beseft dat je je baan op gaat zeggen of een bepaalde studie gaat volgen.

Toen ik het inzicht kreeg over mijn boek ben ik hier direct mee aan de slag gegaan en ik dook in het diepe. Het sterke visioen, het sterke gevoel dat ik dit moest gaan doen, nam met de tijd echter steeds verder af en angst kwam ervoor in de plaats. Angst voor verandering, voor nieuwe dingen, voor niet slagen in datgeen ik van plan was. Angst die overbodig was en waar ik niets mee deed. Angst die ik maar gewoon liet zijn, ik had immers zo’n sterk visioen gehad. Angst die onderdeel is van het leven, maar niet van wie jij als persoon bent. Iets wat ik me gelukkig maar al te goed besefte tijdens deze reis. Angst is bedoeld als natuurlijk beschermingsmechanisme van ons lichaam op bedreigingen uit de natuur, angst is niet bedoeld om ons tegen te laten houden in ons dagelijks leven waar tijd het meest kostbare is dat we hebben. Een besef waarmee het me lukte om door te zetten en te voltooien waar ik aan begonnen was.

DE REIS GAAT VERDER

Ondertussen zijn we zo ver dat de vormgeving bijna klaar is en dat het boek al in de voorverkoop verkrijgbaar is. Niet lang meer tot het boek daadwerkelijk gedrukt gaat worden en het in mijn en jouw handen ligt. En nog is de reis eigenlijk pas net begonnen.

Het schrijven en in elkaar zetten van een boek is namelijk één ding, de promotie is nog een veel groter ding. Op dit moment ben ik vooral druk met het maken van mijn persbericht, het plannen van lanceringsfeestjes, boekpresentaties en signeersessies, het zoeken van verkooppunten die mijn boek graag ter plekke willen neerleggen en dingen als flyeren, promotiemateriaal in elkaar zetten en mijn social media kanalen beheersen. Om een klein tipje van de sluier te noemen.

DE EINDBESTEMMING

De grote vraag die nu nog rest is waar de reis uiteindelijk naartoe gaat. Een vraag waarop ik zelf het antwoord nog niet weet, maar waar ik me gewoon lekker over laat verrassen. Een reis met onbekende eindbestemming, de beste reis die er is als je het mij vraagt. Natuurlijk hoop ik dat mijn boek grote bekendheid krijgt en dat het een verdere kickstart zal zijn voor alles wat ik wil doen, ik zou gek zijn dat niet te willen, maar bovenal hoop ik dat het vooral heel veel mensen mag inspireren en mag helpen om meer groenten te eten, om veranderingen te maken in hun voedingspatroon op een simpele, lekkere en snelle manier. Om een nieuwe basis in de keuken te leggen waarbij de smaken van de natuur het uitgangspunt vormen. Dat is waar ik het uiteindelijk voor doe. Dichter bij de natuur komen, dichter komen bij waar we oorspronkelijk vandaan komen.

Via https://www.groentenvanroos.com/boek kun je het boek in de voorverkoop bestellen waarbij je én een flinke korting krijgt én een 25% kortingsvoucher te besteden in mijn restaurant.

 

, , , , , , ,
VOORWOORD BOEK

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu