Over

Roos ten Zeldam

Groentemonster, foodblogger, auteur en eigenaresse van restaurant Groenten van Roos

Groenten van Roos is een bedrijf opgezet door Roos ten Zeldam, een enorm groentemonster en een liefhebber van koken en nieuwe gerechten ontwikkelen. Een creatieve doener, soms ietwat chaotisch, maar bovenal zeer gepassioneerd over wat ze dag in dag uit mag doen. “Groenten zijn mijn leven en graag laat ik jou zien wat groenten voor jou kunnen betekenen en hoe je deze op een hele makkelijke manier lekker klaar kunt maken.”

Over Roos

Opgegroeid in het mooie Noord-Hollandse landschap en met een moeder die natuurgeneeskundig arts is was ik omringd met natuur. Al van jongs af aan had ik interesse in de horeca en was ik met eten bezig. Toen ik 6 jaar was speelde ik al ‘restaurantje’ in huis en toen ik 8 was wist ik het zeker, later als ik groot ben wil ik mijn eigen restaurant. Vanaf het moment dat ik dat wist begon ik met experimenteren. Ik kookte vanaf mijn 8ste vrijwel dagelijks totdat ik uit huis ging om in Maastricht aan de Hotel Management School te gaan studeren. Tijdens die studie en ook al in de jaren daarvoor deed ik in diverse restaurants ervaring op. Ik heb altijd geweten wat ik wilde en heb daar altijd naartoe gewerkt (los van een paar turbulente momenten tussendoor).

Ook was ik vanaf mijn 8ste al bezig met bewust nadenken over mijn voeding en heb ik door de jaren heen heel wat veranderingen in mijn voedingspatroon doorgevoerd. Nu ondertussen probeer ik vooral elke maaltijd aan te voelen waar mijn lichaam behoefte aan heeft, altijd met planten als uitgangspunt.

Restaurant ‘Groenten van Roos’

In januari 2017 was het eindelijk zo ver: ik mocht mijn eerste eigen restaurant gaan openen. Ik had een sterk beeld in mijn hoofd van de zaak die ik wilde en nog geen week later zag ik dat wat toen nog Rauw heette in Sittard te koop stond. Tijdens mijn eerste bezichtiging, mijn eerste keer in de zaak, ontdekte ik dat alles er precies zo uitzag als ik voor me had gezien. Er was geen twijfel over mogelijk. Dit was een kans waarvan ik meteen wist dat het de juiste was. Dit moest zo zijn. Dit was mijn bestemming. Van angst was totaal geen sprake. Ik mocht eindelijk gaan doen waarvoor ik hier op aarde ben.

In mijn restaurant ontdekte ik dat mijn missie nog veel groter is dan alleen het openen van mijn eigen restaurant. Ik ben hier om mensen te helpen bewuster met hun voeding om te gaan. Om te inspireren en te ondersteunen. Mijn restaurant is slechts één van de vele manieren om dit te doen en vanuit daar heb ik dan ook workshops opgezet, heb ik mijn eigen boek geschreven, verzorg ik catering en presentaties op locaties, organiseer ik twee keer per maand een diner evenement en doe ik nog een heleboel meer. Met nog een heleboel plannen voor de toekomst erbij maar altijd vanuit mijn hart. Vanuit bezieling liefde, warmte, licht en rust.

De groente revolutie

In mijn restaurant ‘Groenten van Roos’ kom ik veel mensen tegen die bewuster met hun voeding willen omgaan. Mensen die weten hoe ze willen eten, wat ze willen eten, maar die in de praktijk vast lopen. Op internet is een ton aan informatie te vinden over gezonde voeding. Honderden boeken zijn er al geschreven over hoe je zou moeten eten. Waar de meeste mensen echter tegenaan lopen is de praktijk. En dan voornamelijk op de volgende punten:
– Tijd: Hoe doe ik dit allemaal op een snelle manier? Ik heb nog meer te doen dan alleen maar in de keuken te staan.
– Smaak: Wat voor combinaties kan ik maken? Welke kruiden en specerijen bij welke groenten? Welke groenten combineer ik met elkaar?
– Externe omstandigheden: Hoe combineer ik dit met mijn gezin? Met mijn vriend? Hoe combineer ik dit met mijn werk? Wat neem ik mee naar het werk?

Dat is waar ik mee bezig ben. Dat is my next step. Zoveel mogelijk mensen helpen hoe bewust met voeding om te gaan in de praktijk. Ik ga je niet vertellen wat je zou moeten eten (behalve groenten dan). Doe je eigen onderzoek, leer te luisteren naar je eigen lichaam en experimenteer. Wat ik je wel ga vertellen is hoe je hier in de praktijk mee om kunt gaan. That’s wat I do! In many different ways. That’s me!

It’s all in you

Eind 2018 leerde ik Marieke van der Leijé kennen, een zeer inspirerende vrouw wie haar passie in de helende krachten van muziek heeft gevonden. Speciaal voor de opening van mijn nieuwe pand creeërde zij samen met Roger Spees een nummer op maat gemaakt voor mij en mijn bedrijf. Een nummer wat vóór me spreekt. Het beschrijft de kern van mijn verhaal, van wat ik de wereld graag mee wil geven en dit nummer raakt me dan ook tot diep in mijn ziel. De verbinding met de natuur en het durven najagen van je dromen. Creëer, mens, want je bent zo ongelooflijk mooi. De wereld is er klaar voor. Het nummer kun je luisteren via de link hiernaast.

Mijn missie

Meer dan twee jaar heb ik erover nagedacht hoe mijn missie nu het beste te beschrijven. Uiteindelijk vond ik onderstaande woorden en dat is dan ook de kern van mijn bedrijf. De richtlijn van waaruit ik alles doe en waar ik met heel mijn hart in geloof. Het is de basis, de fundering. Het zijn de normen en waarden van Groenten van Roos, ieder met een eigen pad.

“Het doel van mijn bedrijf is om mensen te inspireren bewuster na te denken over hun voeding. Over de verhouding plantaardig en dierlijk maar ook over suiker, zuivel, tarwe, biologisch en meer. Het is niet mijn bedoeling noch is het dat ooit geweest om mensen een bepaald dieet op te leggen. Ik geloof sterk in dat ieder zijn eigen pad te bewandelen heeft op zijn eigen tempo en in zijn eigen lichaam. Iedereen is anders en dus is het belangrijk om aan te voelen wat bij jou past, om je eigen keuzes te maken op het gebied van ethiek en gezondheid. In mijn restaurant en met mijn recepten promoot ik planten daar ik graag laat zien hoe lekker ze kunnen zijn en hoeveel kracht ze bevatten. Planten zijn vaak een ondergeschoven kindje en ik vind dat ze het verdienen wat meer in de spotlights te komen staan. Al met al wat ik dus wil zeggen is kies je eigen pad in je eigen tempo. Kies de verhoudingen waar jij je goed bij voelt en kies voor voeding die jouw lichaam voedt en verzorgt. Vanuit liefde. Altijd vanuit liefde. Ik hoop dat dat hetgeen is waarbij ik jullie mag inspireren en dat dat is hoe ik op eenieder over mag komen voor nu en in de toekomst.”

Menu